Henkilökuva

Kirjailija Yrjö Knuutinen

Yrjö Knuutinen (1925-2015)

Isämme, opettaja ja kirjailija Yrjö Knuutinen kuoli sairaskohtauksen jälkiseurauksiin 27.6.2015 vastikään 90 vuotta täytettyään.

Hän syntyi ja vietti lapsuus- ja nuoruusvuotensa Siilinjärvellä kahdeksanpäisen sisarussarjan nuorimmaisena.

Isä valmistui kansakoulunopettajaksi Kajaanin seminaarista v. 1948. Opettajana hän toimi ensin Muuruveden Pelonniemellä, Maaningan Tavinsalmella ja Jäppilän Syvänsissä ennen kuin v. 1950 asettui vuosikymmeniksi opettajantoimeensa Suonenjoen Pörölänmäellä. Viimeiset vuosikymmenensä hän asui Rautalammilla.

Lukuisat harrastukset näyttelivät tärkeää osaa isämme elämässä. Kalastus, marjastus ja sienestys, luonnossa samoilu ja luonnon tarkkailu, urheilu sekä erityisesti lukeminen ja kirjoittaminen pitivät mielen virkeänä. Viimeisinä elinvuosina etusijalle tuli lukemisen ja kirjoittelun ohella arkeologian harrastus ja puutarhassa puuhailu.

Urheilu oli lähellä isämme sydäntä lapsuudesta alkaen. Hän pelasi aktiivisesti pesäpalloa mm. Siilinjärven Ponnistuksen junioreissa, sittemmin seuran edustusjoukkueessa, ja vuosia myöhemmin Suonenjoen Vasaman ykkösjoukkueessa. Siilinjärven kirjastoon isämme tutustui ensi kertaa jo noin kymmenvuotiaana, ja mielenkiinto lukemiseen säilyi aina kuolemaan saakka. Mielikirjailijoihin kuuluivat mm. Haanpää, Sillanpää ja Waltari sekä venäläiset klassikot, Franz Kafka ja Edgar Allan Poe. Erityisesti häntä koskettivat myös Charles Baudelairen ja William Butler Yeatsin runot sekä Michel de Montaignen ja Ralph Waldo Emersonin esseet.

Omat kirjalliset taipumukset ilmenivät jo varhain. Päiväkirjamerkintöjä hän alkoi kirjoittaa itse kehittämällään salakielellä 13-vuotiaana. Salakirjoitus vakiintui elinikäiseen käyttöön, koska siten hän omien sanojensa mukaan pääsi parhaiten toteuttamaan "kirjoittamista omalle itselleen - kirjallista itselleen ajattelemista".

Osallistuminen Lapin sotaan sekä opiskelu katkaisivat välillä kirjoittamisen, mutta kutsumus heräsi uudelleen 1950-luvulla. Päiväkirjat kattavat jokseenkin katkeamattomasti vuodet 1958-2015. Viimeiset merkinnät ovat kuluneen kesäkuun alkupuolelta.

Isämme julkaisi elinaikanaan kuusi kirjaa, niistä kolme viimeisintä omakustanteena. Päiväkirjamerkintöjään hän hyödynsi kesystä laulujoutsenesta kertovassa teoksessaan Kurkki (WSOY, 1970). Kalastusaiheisella Kala-Oskari ja kolme enkeliä -novellikokoelmallaan (Kustannuskiila, 1986) hän ylsi Savonia-kirjallisuuspalkinnon finalistien joukkoon. Novellikokoelma Mitassa (Joksa, 1995) kuvaa Siilinjärven elämää 1920-1940-luvuilla lasten ja nuorten silmin.

Omakustanteena julkaistut novellikokoelma Post Festum (2006) ja Kertomus järven rannalta (2007) kielivät kirjailijan uteliaisuudesta unia, ihmismielen kerrostumia ja erilaisia outoja ilmiöitä kohtaan. Kummatkin kirjat ylsivät palkintosijalle omakustanteille omistetussa Päätaloinstituutin Möllärimestari-kilpailussa.

Päiväkirjat 1958-1961 (2011) kuvaa pienen sisäsavolaisen kylän elämänmenoa ja sisältää myös oman mielen tutkiskelua, viittauksia kirjallisuuteen ja maailman tapahtumiin.

Edellä mainittujen kokoelmien lisäksi lukuisia novelleja ja juttuja on julkaistu myös mm. Eränkävijässä sekä Uutis-Jousessa ja Sisä-Savon Lehdessä.

Eräs tarkkasilmäinen kriitikko hahmotti kerran isämme persoonaa ja totesi, että syntyy "kuva lähellä luontoa viihtyvästä, sisäänpäin kääntyneestä, ehkä pohjimmiltaan erakonkin taipumuksia omaavasta mietiskelijästä ja havainnoitsijasta." Isä olikin aito luonnonystävä ja -suojelija ja viihtyi paljon omissa oloissaan. Vastapainona tutun väen parissa hänet tunnettiin mainiona tarinankertojana.

Isämme pohdiskeli päiväkirjoissaan monenlaisia asioita. Hänen käsityksiään elämästä kuvastaa toteamus eräässä varhaisessa lehtihaastattelussa: "Kaikki elämä on yhtä. Samaan alkuperään, josta lähdettiin, palataan takaisin. Joku korkein on olemassa, me kaikki olemme siitä osia. Kirjassa olen kirjoittanut auringon isolla kirjaimella. Se tarkoittaa tuota tuntematonta korkeinta. Kaiken kaikkiaan elämä on suuri ihme. Elämä on myös rikas. Mutta elämä on erittäin lyhytaikainen."

Jorma Knuutinen - Juha Knuutinen - Anneli Sane

Uutis-Jousi 6.8.2015